Medeltidsgarderoben - Den blå klänningen

Detta är min första klänning jag sytt. När jag planerade klänningen så ville jag ha en väldigt enkel sådan och jag visste att den skulle vara marinblå. Slutresultatet? Inte så enkel. 

I och med att detta var min första klänning så har jag gjort en hel del fel med den som jag sedan försökt rätta till i efterhand att jag upptäckt dem och lärt mig vad som egentligen är rätt. Till exempel varken tvättade jag tyget eller zick zackade jag kanterna innan jag började sy. Både över och underklänning är i linne. Jag hade mycket jobb efter Medeltidsveckan 2015. 

Inte heller hade jag en tanke på om klänningen skulle bli historiskt korrekt eller ej, jag bara körde. Nu i efterhand är jag ju dock väldigt sugen på att sy om hela klänningen i ylle, dels för att hk-nörden i mig skriker lite för att överklänningen är i linne men också pga snörningen i sidorna. Den tar lång tid och den håller inte så bra heller. Hade jag sytt om klänningen så hade jag gjort snörning i bara en sida i stället för båda som det är nu och sedan gjort en spiralsnörning i stället för en vanlig snörning. Men så länge denna klänningen håller ihop så kommer jag ta hand om och använda den.

Tygerna till klänningen har jag köpt på Skroten i Kinna och mönstret jag använt mig av var Figurskuren klänning med klockärm ifrån Sophias Atélje. Värt att nämna är att vill man börja med att sy ett historiskt korrekt plagg så bör man inte utgå ifrån detta mönstret. Tips är att gå med i Vi som syr medeltidskläder på Facebook, i den gruppen finns det många kunniga människor som mer än gärna förklarar och hjälper till med ens syende. :)

Bilderna i inlägget är fotade av min vän Amanda.

Mina böcker

 The Mortal Instruments
Denna serien ligger mig nog lite extra varmt om hjärtat. Det var sensommar 2014 och jag var hjärtekrossad och deprimerad. En dag plockade jag fram en bok som stått på hyllan sedan jag köpte den under någon bokrea för ett par år sedan och redan nästa dag var jag tvungen att gå till bokhandeln och köpa nästa bok i serien. Även den läste jag ut på mindre än 24 timmar... 

Serien har blivit filmatiserad och det blev helt okej. Lite väl mycket ändringar på slutet tycker jag dock.
Serien har också blivit en tv-serie och den är jag otroligt besviken på. Personligen tyckte jag den gjorde ont att kolla på.

Serien består av sex böcker skrivna av Cassandra Clare, den sista publicerad 27 Maj 2014. Serien handlar i stora drag om en ständig kamp mellan nefilim, en människoras med änglablod i ådrorna, och demoner. Godhet vs ondska. Nefilimernas värld är inte synlig för den vanliga människan utan är enbart synlig för andra nefilimer eller övernaturliga väsen. Serien börjar med att man får träffa Clary Fray och följa med henne när hon upptäcker vem hon egentligen är. 

The Bane Chronicles
Denna boken är en spin-off på The Mortal Instruments och handlar bara om karaktären Magnus Banes historia. Det är dock små noveller ihopsatta till en bok, så varje kapitel visar en ny historia eller händelse. Men då Magnus snabbt blev en av mina favoritkaraktärer så gör det inte mig någonting utan det var minst lika bra och rolig läsning som de andra böckerna!

 
Sigrid
Nu börjar vi komma in på en genre jag inte varit inne på tidigare. Jag har mest hållt mig kring fantasy. Men den här kan man nog kalla en historisk roman. Just denna boken är den första i en ny Valhallatriologi och bygger på Sigrid Storrådas liv under 900-talet. Det är definitivt en bok som bygger på och till viss del inehåller mycket historia och man får verkligen lära känna asatron. En väldigt faschinerande bok på många vis tycker jag och man får träffa många historiska personer.

The Lord Of The Rings
Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva här. Vem känner inte till LOTR vid detta laget? Haha! Det jag kan berätta om min bok är väl att det är alla tre böcker i en så att säga, så den är väldigt stor och med väldigt liten text. Vackra illustrationer dock!

The Inheritance Cycle
Eragon känner väl de flesta till också, om inte för böckerna så i alla fall för den utomordentligt dåliga filmatiseringen. Jag skulle nog beskriva denna serien som en lite lättare verision av LOTR och Star Wars, den har sina likheter. Men den är absolut inte dålig för det, tvärtom väldigt bra. 
Likt The Mortal Instruments så får man möta Eragon och följa honom på sin resa där han upptäcker vem han är, var han kommer ifrån och samtidigt lära sig hantera den roll han har i ett uppror mot kungen. 

Roms Krigare
Den här boken är lite svår att skriva om eftersom jag inte hunnit läsa den ännu, hoppas dock jag har tid för det snart! Även denna hamnar nog i kategorin "historisk roman" och jag känner på mig att detta är något jag kommer tycka väldigt mycket om. 

Bågens Mästare
Ännu en bok med historiskt tema, woho! Denna bok, eller rättare sagt serie, handlar om Djingis Kahn. I första boken tror jag man får lära känna honom bättre, vem han är och hans historia. I denna boken som är del två får man följa honom när han samlar mongolstammarna och invarderar Kina.

Det är väldigt ovanligt av mig att inte läsa första boken i en serie, men jag får erkänna att jag inte visste att det fanns en bok innan denna när jag började läsa. Så jag får ta dem i motsatt ordning helt enkelt. Jag har inte hunnit läsa ut denna boken ännu dock, den ligger på paus just nu. Men av det jag läst av den så säger jag bara - episk! Välskriven och fängslande!